De flytende øyene

P4226937_th

Fra Copacabana var det kort vei til grensen, Vi viste pass og skrev skjemaer, og så var vi i Peru. Veien gikk videre langsmed Titicaca. Vi var fremdeles på Altiplano, landskapet var åpent og lyst.

Cordillera Real

Cordillera Real


På den ene siden hadde vi sjøen, som så ut til å fortsette i det uendelige, på den andre siden var det lave, rullende åser, og langsmed veien lå potetåkrerne. Langt borte, på den andre siden av sjøen kunne vi ane noen snøkledde fjell, Cordillera Real, men de er bare synlige i klart vær. Titicaca er stor, man kan se tvers over den, men ikke på langs, da ser man bare horisonten, som om man skulle være ute på Stillehavet.
Torgdag på sjøen

Torgdag på sjøen


Nær nordenden er det en stor bukt, og her ligger Puno, en havneby og turistby. Men den bærer i grunnen ikke preg av noen av delene, den er fredelig og velstelt, og har mange flotte gamle bygninger i kolonistil. Vi installerte oss på Hotel America, og hutret oss gjennom gatene til en restaurant hvor de stekte pizza i vedovn. Her var det deilig og varmt, og vi kunne lette på snippen.

Akkurat som Heyerdal

Akkurat som Heyerdal


Daniel og jeg regner oss som gamle sjøulker, der fartøy flyte kan, er vi i vårt element. Men en flytende øy – er det et fartøy? Hvordan får man en øy til å flyte? Vel, den er egentlig en flåte av siv som ligger midt ute i bukta. Vannet er grunt, og man forankrer øya til noen påler så den ikke skal drive av gårde. Oppå øya bygger man hus av siv, og her lever hele familier. En slik øy varer ikke evig, man må stadig legge mer siv på toppen for å erstatte det som råtner vekk i bunnen. Det er et fuktig tilholdssted, og ikke helt fritt for mygg. Husene er små, men pene, og beliggenheten er suveren.
I kontakt med naturen

I kontakt med naturen


Hvordan i alle dager kunne noen finne på å slå seg til her? Kanskje på grunn av fisket, for det er mye å hale i land, både tradisjonell fisk og ørret som er importert fra Canada og trives godt i Titicaca. Men den egentlige grunnen er antagelig at de som bor her, Uro folket, har vært nødt til å flykte ut på sjøen for å kunne forsvare seg. Noen sier at de er etterkommere etter Tiwanaku folket, men i så fall må andre legender være feil, for de har ikke rødt skjegg.

Nærmere deg, min Pachamama

Nærmere deg, min Pachamama


Nesten alt her er laget av siv, også båtene, og de minner om Heyerdal og Ra. Det er absolutt ikke tilfeldig, for Heyerdal var her og engasjerte båtbyggere som ble brakt helt til Irak. Han klarte å bevise at en slik båt kan krysse havet, men resten er det strid om. Kom Påskeøy folket i slike båter? I Bolivia mener man det, og de konstruerte en båt som dro samme veien som Kon Tiki.

Fest på bygdom

Fest på bygdom


I dag er det ikke så mange som bor på flytende øyer, for storsamfunnet har sine krav. Riktignok har man elektrisitet med solpaneler, men det er ingen internett kafeer. Ungdommen går på skole på fastlandet, og det er nok mange som ikke vil fortsette det strevsomme livet her ute.

Men vi steg om bord i båten igjen, vi skulle til neste øy, og den var solid forankret i bunnen av sjøen. Første stopp var Amantani, en fjelløy med to topper hvorav den ene er viet til Pachamama, moder jord, og den andre til Pachatata, det mannlige, som gjerne blir symbolisert med vann og regn. Begge fjelltoppene har sitt tempel, og hit går folk for å be. I tillegg er de også katolikker, men de gamle gudene er høyst levende.

Dresset opp

Dresset opp


Vi ble møtt på brygga av vår vertinne, en frisk dame som lignet på Pachamama. Huset var enkelt og malerisk, med en gårdsplass full av roser. Om kvelden var det dans på lokalet. Vi ble kledd i poncho og strikkelue, og så veivet vi rundt til musikken. Det var trommer, fløyte og charanga, samt øl og friske fraspark.

Neste dag var det en ny øy, Taquile. Den ble brukt av spanjolene som fengselsøy i sin tid, men det er det slutt med. De lokale folkene har flyttet tilbake, og skapt et samfunn som det står respekt av. De driver med turisme, men også med tekstiler.

Sjefen orienterer

Sjefen orienterer


Plaggene de lager er svært fargerike, og berømt over hele Peru. Alle damene går rundt med håndten, og selv gutta går og strikker. Vi kom midt i en festival og alle hadde tradisjonelle klær. Gutta hadde forskellige luer som viste deres status og om de var gift eller ikke. Jentene gikk med sjal over hodet. Når de går på bygdefest kan de signalisere med sjalet. Holder de i den høyre dusken, er de på sjekkern, holder de i den venstre er de gift, men på sjekkern allikevel.

Her skulle vi ikke overnatte, men vi ble servert et måltid som var like suverent som de klærne de laget. Det er ingen konkurranse mellom restaurantene, retten til å servere går på omgang mellom de forskjellige familiene, og prisene er regulert.

Få være med, jeg også

Få være med, jeg også


Her praktiseres det fellesskap. Taquile er et lite idealsamfunn midt i Titicaca, midt i Andes, og midt i Sør Amerika. Kanskje verdens sentrum ligger her, og ikke i Jerusalem, for der slåss alle mot hverandre

Vi dro tilbake til Puno og neste dag entret vi rutebilen. Tur agenten hadde anbefalt en dyr tur med mat og omvisning, for rutebussene var fulle, sa han. Det var naturligvis ikke sant, så vi dro til stasjonen og kjøpte billett, hvoretter vi fortalte med et smil at vi hadde vært veldig heldige. Deretter så vi ikke mer til han. Vi sto opp tidlig og dro av gårde. Vi skulle til Incaenes hovedstad.

Og så – fortellingen. Nå begynner det å bli innfløkt.

Bilen hadde stanset. Han så at de var i et fint strøk. En smijernsport førte gjennom en lav mur, og bak den lå det et stort hvitt hus.
– Nåvel. Da er det bare å sette i gang.
– Jammen –
– Gå opp og ring på døren.
– De venter meg?
– Nei.
– Men –
– Kom deg ut!
Han skvatt ut av bilen, akkurat som om stemmen til den andre blåste han ut. Han skulle til å protestere, men oppdaget at bilen var forsvunnet. Han tok seg til hodet, for liksom å finne igjen virkeligheten, men oppdaget at han hadde mistet badehåndkledet. Han vil vekk, bare løpe bort –
Hva var det? Stemmer nede i gaten. De kom nærmere, og der, på den andre siden, kom det noen i svarte klær –
Han bestemte seg og kastet seg mot porten. Den virket låst, men plutselig skvatt den opp. Han sto i en gruslagt oppkjørsel kantet meg prydbusker.
Veien opp mot døren ble tung. Han gikk nølende, stanset. Så hørte han stemmer fra gaten. Han snudde seg og gikk videre. Han var framme, trykket inn ringeknappen og ventet.
Det gikk noen minutter. Han lyttet mot gaten, det var mange stemmer der ute. Han ringte igjen, desperat.
Så gikk døren opp, og en mann i grå bukse og lyserød skjorte sto der.
– Jøss!
– Jeg – eh. Jeg mener, der borte, kan dere –
– Det er faenmeg det rareste jeg har sett. Diana, kom og se.
– Hva er det?
– Kom, for faen. Du vil ikke tro det.
– Vær så snill, slipp meg inn.
– Jeg tror ikke det, nei. Nå, Diana, skal vi slippe han inn?
Hun som kom var ganske ung, hadde et pent ansikt, men harde øyne. Hun målte han kynisk.
– Hva faen er det du har arrangert nå?
– Jeg har ikke gjort noe, han bare sto der.
– Helvete heller – Hva er du for en blotter?
– Vær så snill –
– Hører du, han spiller ikke. Jeg tror at noen er etter han.
– Smell døra i trynet på han, eller hent hagla.
– Nei, pokker, jeg har blitt nysgjerrig.
– Så slipp han inn da, vi får heller pælme han ut senere.
Døren lukket seg bak han. Takknemlig vaklet han inn og sank ned i en sofa. Hun tok opp en pute og slang bort til han.
– Putt denne foran snurrebassen, og så vil vi ha en historie ut av deg. Er du ute etter småjentene?
– Nei – nei –
– Hvorfor i helvete –
– Slapp av, Diana, sa den andre. Han er ingen blotter, han er på flukt fra noe.
– Nåvel, er du på flukt?
– Ja, jo –
– Politiet?
– Vel –
– Ser man det. En voldtekt som gikk litt skjevt, hva? Dama fikk ringt purken, og nå er du her? Du er virkelig litt av en type.
– Nei nei! Jeg våknet opp på et hotellrom og skulle ta en dusj, og så smalt døra bak meg.
– Og så kom du hit? Det er ikke noe hotell på et par kilometers avstand. Du, den er for tykk.
Se og pell deg ut!

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s